Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΣΤΙΣ 6/9

ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΚΟΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 6/9 ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΟ ΑΜΦ.10 (ΩΡΑ: 13.00) ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΚΑΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΡΟΧΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ.

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Το ποταμι πίσω δεν γυρνά

Εκτος απο  την απόφαση της συγκλήτου, το παντειο πανεπιστήμιο και η αρχιτεκτονική του ΑΠΘ μέσα από τις μαζικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων τους πήραν αγωνίστικες αποφάσεις για πενθήμερες καταλήψεις διαρκείας... και επεται συνέχεια! αύριο και μεθαύριο συνεδριάζουν φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη την Ελλαδα. και εντός των ημερών και ο δικός μας! θα υπάρξει και νεότερη ενημέρωση.... Όλοι και Όλες στις μαζικες διαδικασίες του συλλόγου! Η ανατροπή του νόμου ειναι μονόδρομος....

Δ   E   Λ   T I O   T Y   Π   O Y


Η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) έχει επανειλημμένα εκφράσει με αποφάσεις της την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο για  την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το οποίο τελικά ψηφίστηκε από τη Βουλή. Έχει  εγκαίρως και συστηματικά επισημάνει ότι ο νέος νόμος:
• αποδομεί το δημόσιο και δημοκρατικό Πανεπιστήμιο
• εισάγει επιχειρηματικές λογικές στη λειτουργία και τον προσανατολισμό του
• υποβαθμίζει τις σπουδές και τα πτυχία που απονέμονται διαλύοντας τον ενιαίο  χαρακτήρα των επιστημονικών      αντικειμένων, όπως αυτά εκφράζονται και  υπηρετούνται από τις υπάρχουσες εκπαιδευτικές και ερευνητικές δομές
• προωθεί τον αυταρχισμό στην ανώτατη παιδεία
• εγείρει κρίσιμα θέματα συνταγματικότητας όσον αφορά την αυτοδιοίκηση και την ελεύθερη, δημοκρατική και  ακαδημαϊκή λειτουργία του Πανεπιστημίου
• αποσυνδέει την έρευνα από την αποστολή του Πανεπιστημίου
• αποστερεί από δημόσιους πόρους την εκπαίδευση, την έρευνα και τη φοιτητική μέριμνα
• καταργεί το πανεπιστημιακό άσυλο.
Μετά την ψήφισή του, η Σύγκλητος διαπιστώνει ότι ο νόμος στη σημερινή του μορφή δεν μπορεί να εξασφαλίσει σε καμιά περίπτωση τη συναίνεση της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΕΚΠΑ. Η Σύγκλητος αναλαμβάνει να ενημερώσει την ελληνική κοινωνία για τις δραματικές συνέπειες που θα έχει η τυχόν εφαρμογή του και να χρησιμοποιήσει κάθε θεμιτό και νόμιμο μέσο για τη διαφύλαξη της συνταγματικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου. Καλεί τα μέλη των εκλεγμένων οργάνων του Ιδρύματος να συνεχίσουν να λειτουργούν και μαζί με τα μέλη Δ.Ε.Π., τους φοιτητές και όλο το προσωπικό του να στηρίξουν τη λειτουργία του Πανεπιστημίου, τον εκπαιδευτικό, ερευνητικό και κοινωνικό του ρόλο. Παράλληλα, η Σύγκλητος αποφασίζει την αναβολή των προγραμματισμένων εξετάσεων ως και την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011.
 Aθήνα,  29-8-2011


Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Είναι το ελληνικό πανεπιστήμιο οχετός;


ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΑΡΑΚΛΑ*

Ο Γοργίας έλεγε: Βάλτε με να διαφωνήσω με έναν ναυπηγό σε θέματα ναυπηγικής στην εκκλησία του δήμου. Εγώ θα πείσω τους πολίτες. Γιατί είμαι μεν αδαής στη ναυπηγική, αλλά μάστορας στην τέχνη του λόγου, ρήτορας, δάσκαλος ρητορικής και απευθύνομαι σε ακροατές που κι αυτοί είναι αδαείς. Ο Γοργίας ήταν θαυμάσιος άνθρωπος, γιατί ήταν ειλικρινής ψεύτης.
Συμπέρασμα: Δεν αρκεί να ξέρεις, πρέπει και να μπορείς να πείσεις για αυτά που ξέρεις. Αλλιώς θα σε νικάει πάντα αυτός που ξέρει να πείθει, κι ας μην ξέρει τίποτε άλλο. Π.χ. θα πείσει όσους δεν ξέρουν ναυπηγική ότι αυτός ξέρει ναυπηγική.
Πάμε μερικούς αιώνες αργότερα. Έστω ότι, αντί για την εκκλησία του δήμου, έχουμε την τηλεόραση. Εκείνο που αλλάζει είναι ότι τώρα ο ακροατής του λόγου δεν μπορεί πια να αντιδράσει. Και αφού δεν υπάρχει αντίλογος, ο ρήτορας μπορεί πια να εμφανίζεται άμεσα ως ειδήμονας. Μάλιστα μπορεί, αν θέλει, να σκηνοθετεί τον αντίλογο, επιλέγοντας να καλέσει ως συνομιλητές του εκείνους που συμφωνούν μαζί του ή εκείνους που η διαφωνία τους μαζί του δεν είναι επικίνδυνη για το κύρος του.
Έστω δε ότι δεν τα έχει με τους ναυπηγούς, αλλά με τους πανεπιστημιακούς. Έστω μάλιστα ότι θέλει να πείσει τους ακροατές πως το ελληνικό πανεπιστήμιο είναι ένας οχετός ή ότι είναι όργανο των εβραίων ή ότι προετοιμάζει την κατάκτηση της Γης από τους εξωγήινους. Κι ας μην ξέρει τίποτα για το ελληνικό πανεπιστήμιο, εύκολα θα πείσει όσους ακροατές του επίσης δεν ξέρουν τίποτα για το ελληνικό πανεπιστήμιο.
Εύκολα, γιατί δεν χρειάζεται πια να είναι καν ρήτορας, μάστορας στην τέχνη του λόγου, δηλαδή δεν χρειάζεται επιχειρήματα. Η τηλεόραση ως μέσον του προσφέρει αυτομάτως τη δυνατότητα που ο Γοργίας κατακτούσε με την τέχνη του. Γιατί βέβαια η έλλειψη αντιλόγου τού επιτρέπει να προσφύγει στην ευκολότερη οδό, τη διαβολή. Αντί να αντικρούει επιχειρήματα των πανεπιστημιακών, που θα πρέπει μάλλον να ξέρουν τι γίνεται στο ελληνικό πανεπιστήμιο, με βάση δικά του, άλλα επιχειρήματα, που να δημιουργούν στους τρίτους την εντύπωση ότι αυτός ξέρει καλύτερα, όπως έκανε ο Γοργίας, αρκεί να πείσει τους τρίτους ότι οι πανεπιστημιακοί είναι ψεύτες ως τέτοιοι.
Αν είναι ψεύτες, ό,τι κι αν λένε είναι ύποπτο. Δεν μπορούν πια να πάρουν καν τον λόγο. Όλοι, ακούγοντάς τους, σκέφτονται πως ό,τι λένε, το λένε από συμφέρον, για ν' αποκρύψουν την ίδια τους τη βρομιά. Με την τηλεόραση ο ρήτορας έχει το πεπόνι και το μαχαίρι και το εκμεταλλεύεται. Μπορεί να σε πείσει για οτιδήποτε, αρκεί να υπονομεύσει την αξιοπιστία αυτού που θα μπορούσε να εκφέρει μια έγκυρη γνώμη.
Οι ναυπηγοί, οι πανεπιστημιακοί ή όποιοι άλλοι δεν χάνουν πια μόνον επειδή δεν μιλάνε καλά, αλλά επειδή, ενώ δεν έχουν καν τη δυνατότητα να μιλήσουν, οι ρήτορες τους κατηγορούν πως, ακόμη και αν μιλούσαν, το μόνο που θα έκαναν θα ήταν να υπερασπιστούν τα προνόμιά τους, τις λαμογιές, τις απάτες, τις κλεψιές τους. Τους κατηγορούν πως, όταν μιλούν, λένε εξ ορισμού ψέματα γιατί είναι ψεύτες.
Με τον ίδιο τρόπο αποδεικνύεται πάντοτε ότι οι εβραίοι κυριαρχούν την υφήλιο ή ότι οι εξωγήινοι ετοιμάζονται να εισβάλουν στη γη. Ο αντισημίτης ή ο στρατιώτης των γήινων θα μας πει πως όποιοι διαφωνούν με τη γνώμη του είναι εβραίοι και/ή εξωγήινοι ή πράκτορες των εβραίων και/ή των εξωγήινων. Άρα ό,τι λένε είναι εξ ορισμού άκυρο, το λένε για να κρύψουν τη συνωμοσία τους.
Οι ρήτορες τώρα πια δεν είναι ειλικρινείς ψεύτες, όπως ο θαυμάσιος Γοργίας. Τώρα βγάζουν όλους τους άλλους ψεύτες.
Η πραγματικότητα είναι πάντα πιο σύνθετη από το πώς την παρουσιάζουν αυτοί. Υπάρχουν κακοί και καλοί πανεπιστημιακοί, χειρότερα και καλύτερα τμήματα. Έτσι υπάρχουν ψεύτες πανεπιστημιακοί και άλλοι πανεπιστημιακοί που κάνουν καλά τη δουλειά τους. Η απαξίωση όλων των πανεπιστημιακών είναι τόσο ρεαλιστική όσο η εβραϊκή συνωμοσία και η εισβολή εξωγήινων. Η δε εικόνα του πανεπιστημίου ως οχετού, στην οποία στηρίζεται δυστυχώς το νομοσχέδιο για την ανώτατη παιδεία, δεν είναι παρά μια τηλεοπτική κατασκευή.


* Ο Γ. Φαράκλας διδάσκει πολιτική φιλοσοφία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Πηγή Αυγή

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Τα αστικά κόμματα ενωμένα υπερψήφισαν το νόμο. Η Αριστερά πότε θα καταλάβει ότι θα πρέπει να ενωθεί σε ένα κοινό μέτωπο, αλλιώς οι εξελίξεις θα την ξεπεράσουν;

Με ευρεία συναίνεση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑΟΣ υπερψηφίστηκε τελικά (24.8) επί της αρχής το νομοσχέδιο - έκτρωμα, για την πλήρη απαξίωση και διάλυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Φυσικά, η εν λόγω συναίνεση, σε ένα νομοσχέδιο - κλειδί των νεοφιλελεύθερων - μνημονιακών αναδιαθρώσεων, έχει ευρύτερες προεκτάσεις. Ενδεχομένως, να συνιστά και προπομπό επικείμενων συναινετικών κυβερνητικών "λύσεων" ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑΟΣ!
"Όχι" επί της αρχής, ψήφισαν ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ.
Μάλιστα, η εν λόγω άθλια διακομματική συμπαιγνία, σημαδεύτηκε από άλλο ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα!
Συγκεκριμένα, με διαδικασίες που θυμίζουν συνέλευση σωματείου σε καφενείο, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, αιτήθηκε την ακύρωση της ονομαστικής ψηφοφορίας την οποία είχε ζητήσει το κόμμα του και ενώ αυτή βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη! Το Προεδρείο της Βουλής (παρα)βιάζοντας τον Κανονισμό της Βουλής έκανε δεκτό το αίτημά του.
Σκοπός της κίνησης του ΛΑΟΣ, ήταν να μην εκφραστούν διαρροές από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, κάτι το οποίο θα τσαλάκωνε επικοινωνιακά τη νεοφιλελεύθερη συναίνεση πάνω στη διάλυση του δημόσιου πανεπιστημίου!
Η άθλια συναίνεση της ΝΔ, στο νομοσχέδιο το οποίο στήριζαν από την αρχή και με πάθος τόσο ο ΛΑΟΣ, όσο και η ΔΗΣΥ, "σφραγίστηκε" με τηλεφωνική επικοινωνία του Γ. Παπανδρέου με τον Α. Σαμαρά. Αυτά που ζήτησε και πήρε η ΝΔ, φαίνεται πως είναι α) η πλήρης κατάργηση του ασύλου β) η εκλογή πρυτάνη από την πανεπιστημιακή κοινότητα μετά από προεπιλογή 2-3 ονομάτων από το Συμβούλιο Διοίκησης γ)  συμβολική φοιτητική συμμετοχή της τάξης του 5% στην εκλογή πρύτανη.
Το πρώτο, σύμφωνα με πληροφορίες έγινε δεκτό από την Α. Διαμαντοπούλου, ενώ σε ότι αφορά το δεύτερο και το τρίτο "αίτημα" της ΝΔ, παίρνοντας το λόγο η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι με την τελική διατύπωση, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ θα εκλέγονται από το σύνολο των μελών ΔΕΠ, από λίστα 2-3 ατόμων που θα καταρτίζονται από το εκάστοτε Συμβούλιο. Φοιτητική συμμετοχή άλλου είδους στην εκλογή των πρυτάνεων, δεν προβλέπεται.
Κοινώς η ΝΔ, ζήτησε και πήρε μια ακόμα σκληρότερη αντιμεταρρύθμιση!
Η εν λόγω συμφωνία, είχε προαναγγελθεί από το βήμα της Βουλής όπου , τόσο ο Κ.Μητσοτάκης όσο και ο Αρης Σπηλιωτόπουλος είχαν προαναγγείλει τις εξελίξεις. Αρχικά ο κ. Μητσοτάκης είχε καλέσει το κόμμα του να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, ενώ και ο εισηγητής της ΝΔ, Αρ.Σπηλιωτόπουλος, μίλησε για τρεις βασικές προϋποθέσεις από την πλευρά της ΝΔ: την πλήρη κατάργηση του ασύλου, τη συμμετοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας στην εκλογή πρυτάνεων μετά από την προεπιλογή του Συμβουλίου και τη συμβολική συμμετοχή κατά 5% των φοιτητών στην εκλογή πρυτάνεων.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΑΘΗΝΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

Παράλληλα κατά τις 14:00, περίπου, ξεκίνησε από τα Προπύλαια και το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο οποίο καλούσαν, μεταξύ άλλων, η ΠΟΣΔΕΠ, η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ.
Η μαζική πορεία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 16:00, με τους φοιτητικούς συλλόγους να πραγματοποιούν συνέλευση στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια.
Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και άλλες μεγάλες πόλεις. Η πορεία της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε από την Καμάρα και μέσω των οδών Ι. Δραγούμη, Μητροπόλεως, Π. Μελά, Εθνικής Αμύνης, Γούναρη, κατέληξε πάλι στην Καμάρα.

 Πηγή: iskra.gr

Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Έκκληση 902 πανεπιστημιακών του εξωτερικού: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια


Τεράστια και άμεση ήταν η ανταπόκριση της διεθνούς πανεπιστημιακής κοινότητας στην έκκληση των Ελλήνων πανεπιστημιακών οι οποίοι αντιδρούν στο νομοσχέδιο που κατεδαφίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Ήδη 902 πανεπιστημιακοί του εξωτερικούσυντάσσονται με τους Έλληνες συναδέλφους τους εναντίον της προτεινόμενης από την κυβέρνηση μεταρρύθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που θα κλονίσει την ερευνητική και διδακτική προοπτική των ελληνικών πανεπιστημίων και θα επιφέρει ένα ακόμα πλήγμα στη ελληνική κοινωνία και οικονομία.
Ανάμεσα στις υπογραφές διακρίνονται γνωστά ονόματα όπως αυτά των Noam Chomsky, Judith Butler, Slavoj Zizek, Jacques Ranciere, Gayatri Spivak, Henry Giroux, Hayden White, Bob Jessop, Patricia Williams, Michel Husson, Anthony Appiah, Costas Douzinas, Vincent de Gaulejac, Anne Sheppard, Michael Burawoy, Maria Todorova, Maurice Godelier, Hervé Guay, Ian Parker, Ian Angus, Walter Mignolo, Ana Maria Araujo Freire, Philip Zimbardo, Thomas S. Popkewitz, Michael Wood, Sylvia Barnard, Christopher Fynsk, Rosalind Morris, Veena Das, Lawrence Grossberg, Joanna Bourke, Cristoph Menke, Michael Löwy, Saba Mahmood, William Outhwaite, Thomas Gallant, Gonda Van Steen, Jane Cowan, Allen Feldman, Peter McLaren, Michael Wood, Ian Balfour, Eduardo Cadava, Michael Billig, Charles Antaki, Anthony Molho, Andrew Sayer, Michael Herzfeld, Russell King, Shahrzad Mojab, Andrew Sayer, κ.ά.
Συγκαταλέγονται επίσης κοσμήτορες και πρόεδροι τμημάτων από πανεπιστήμια των ΗΠΑ, Καναδά, Αγγλίας, Ιταλίας, Ιρλανδίας, Δανίας, Φινλανδίας και Γαλλίας καθώς και οι πρόεδροι ομοσπονδιών μελών ΔΕΠ της Μεγάλης Βρετανίας T. Hoad και της Γαλλίας P. Enclos.
Οι υπογράφοντες πανεπιστημιακοί προέρχονται από 43 χώρες (από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Βοσνία και την Τουρκία έως τη Νότια Αφρική και την Ινδία, από τις ΗΠΑ και τον Καναδά έως τη Λατινική Αμερική, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία) και διδάσκουν σε γνωστά πανεπιστήμια, όπως του Βερολίνου, της Βιέννης, του Λονδίνου και του Παρισιού, ή όπως το Κέμπριτζ, το Κολούμπια, το Μπέρκλεϊ, η Οξφόρδη, το Πρίνστον και το Χάρβαρντ.
Το πλήρες κείμενο που υπέγραψαν οι διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί έχει ως εξής:

Για την υπεράσπιση της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα

Oι υπογράφοντες αυτήν την έκκληση εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας στους Έλληνες πανεπιστημιακούς που αντιτίθενται στην προτεινόμενη από την κυβέρνηση μεταρρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που κλονίζει την ερευνητική και διδακτική προοπτική των ελληνικών πανεπιστημίων και θα αποτελέσει ένα ακόμα πλήγμα στη δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία και οικονομία.
Η οποιαδήποτε διαδικασία βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οφείλει να λαμβάνει καθοριστικά υπόψη τις θέσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας. Κατανοούμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Συγκλήτων των ελληνικών πανεπιστημίων, η σύνοδος των Πρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων καθώς και όλοι οι τοπικοί σύλλογοι των πανεπιστημιακών δασκάλων έχουν δημόσια εκφράσει την αντίθεσή τους στις κυβερνητικές προτάσεις.
Ζητούμε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Γιώργο Α. Παπανδρέου και από την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου.
α) Να μην προχωρήσουν στην ψήφιση του νομοσχεδίου στην κατεύθυνση που έχουν διαμορφώσει, κατεύθυνση που είχε καταστροφικές συνέπειες στην Ανώτατη Εκπαίδευση όπου εφαρμόστηκε.
β) Να ξεκινήσουν έναν πραγματικό διάλογο με τις Συγκλήτους των πανεπιστημίων για ένα θεσμικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει την κατοχυρωμένη από το ελληνικό Σύνταγμα αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ, την επαρκή δημόσια χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και θα σέβεται τις επιταγές των ευρωπαϊκών ακαδημαϊκών παραδόσεων για τη δημόσια λειτουργία των πανεπιστημίων.

Πηγή:Αυγή

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Ας διαλύσουμε αυτό το έκτρωμα

Η επιβίωση του δημοσίου πανεπιστημίου προμηνύεται δύσκολη. Την Τετάρτη 24 Αυγούστου ψηφίζεται στη Βουλή το αντιδραστικότερο νομοσχέδιο που έχει σκεφτεί ποτέ ανθρώπινος νους για τη διάλυση του δημοσίου χαρακτήρα του πανεπιστημίου. Αυτό συνοπτικά σημαίνει:
  • κατάργηση του αυτοδιοίκητου του πανεπιστημίου και δημιουργία συμβουλίων διοίκησης από παράγοντες της αγοράς.
  • πετσόκωμα της κρατικής χρηματοδότησης (μιας και τα λεφτά της παιδείας είναι χρησιμότερα αλλού!!) και εισαγωγή χορηγών (!) ή και διδάκτρων.
  • διαγραφή φοιτητών όταν φτάσουν στο όριο ν+2, πειθαρχικά συμβούλιαόταν οι πράξεις τους δε συμφωνούν με τους κανόνες της αστικής νομιμότητας και με την κουλτούρα του "καλού" φοιτητή που θέλει να τελειώνει με τη σχολή και δεν ενδιαφέρεται για τίποτα άλλο γύρω του.
  • κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου το οποίο έχει κατακτηθεί με αγώνες και μετο αίμα της αγωνιζόμενης νεολαίας και του λαού.
  • περικοπή των βασικότερων δικαιωμάτων του φοιτητή (δωρεάν συγγράμματα, στέγαση, σίτηση, μεταφορές). Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως οι εργαζόμενοι της λέσχης σίτησης έχουν ήδη αρχίσει να απολύονται και οι εναπομείναντες κάνουν λόγο για κατάργηση της κάρτας δωρεάν σίτησης από τη νέα χρονιά.
  • τέλος του συνδικαλισμού όπως τον ξέρουμε,του δημοκρατικού δηλαδή δικαιώματος των φοιτητών να παρεμβαίνουν σε όλα τα θέματα που αφορούν την φοιτητική τους καθημερηνότητα και γενικότερα την κοινωνία.
Αυτές είναι λίγες από τις πτυχές του νέου νόμου-έκτρωμα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχοντας ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα εναντίον της.


Ενάντια σε όλα αυτά, το φοιτητικό κίνημα καλείται πλέον να έχει καταλυτικό ρόλο στη μη εφαρμογή και το τσάκισμα του νόμου.
Παίρνοντας παράδειγμα από την κινηματική εμπειρία του '06-'07 θα πρέπει να δώσουμε τον ενωτικό μας αγώνα μέχρι τη νίκη. Μέσα από ένα διαρκή κύκλο γενικών συνελεύσεων με αγωνιστικές αποφάσεις στους συλλόγους όλης της χώρας μπορεί να οργανωθεί και να πολιτικοποιηθεί το κίνημα.
Επιπλέον ως Αριστερή Ενότητα θεωρούμε πως για να υπάρξει πλήρης συντονισμός του κινήματος είναι απαραίτητη προϋπόθεση η ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ η οποία σε καμία περίπτωση δε θα δρα αντιπαραθετικά με τις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων και με το συντονιστικό γεν. συνελεύσεων και καταλήψεων.
Τέλος θεωρούμε πως είναι πλέον πολύ δύσκολο να βρεθόυμε ξανά σε περιόδους κίνηματος αν δεν ενσωματώσουμε την αντίληψη της συγκρότησης κοινού μετώπου και αγώνα με τα υπόλοιπα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας (δάσκαλοι, πανεπιστημιακοί, άνεργοι,ημιαπασχολούμενοι, συμβασιούχοι... κλπ).

Εμείς σαν Αριστερή Ενότητα καλούμε όλους τους συμφοιτητές μας να συμμετέχουν στις συλλογικές διαδικασίες του συλλόγου μας (γενικές συνελεύσεις, προγραμματισμένες δράσεις ... κλπ) που θα ξεκινήσουν ήδη από το Σεπτέμβρη, πάρα την τρομοκρατία της ΔΑΠ, για να γίνουμε και εμείς κομμάτι του κινήματος της νίκης και της ανατροπής. 

Στο δρόμο της Χιλής ενόψει των μεταρρυθμίσεων της Διαμαντοπούλου

Ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση την Τετάρτη 24 Αυγούστου, που όπως διακηρύσσει θα αρχίσει να εφαρμόζεται από 1η Σεπτέμβρη, είναι επίκαιρο το επόμενο γράμμα από μέλος ενός φοιτητικού κινήματος που βρίσκεται ήδη στις επάλξεις. Δημοσιεύτηκε στις 17/8 στη Rebelión. Και στα δικά μας!

Γράμμα από μια χιλιανή φοιτήτρια
«Εγώ αποφάσισα να χάσω το ακαδημαϊκό έτος»
Carla Amtmann
Δεν μπορούσα να κοιτάξω καταπρόσωπο τα παιδιά μου
Και να τους πω ότι ζουν έτσι
Επειδή εγώ δεν βρήκα τα κότσια ν’ αγωνιστώ
(Φράση στην πρόσοψη του κατειλημμένου κτιρίου Γκίλμπερτ του Παπικού Καθολικού Πανεπιστημίου του Βαλπαραΐσο (PUCV), Χιλή)
Εδώ και μερικές ημέρες έχω ένα δίλημμα.
Σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό μου σχεδιασμό, αυτό το τρίμηνο όφειλα να κάνω την πρακτική μου, που αποτελεί το τελευταίο στάδιο για να πάρω πτυχίο. Απ’ τους είκοσι περίπου φοιτητές του Παιδαγωγικού στο τμήμα Ιστορίας, Γεωγραφίας και Κοινωνικών Επιστημών του PUCV που είχαν τα ίδια σχέδια, μόνο εφτά μπορούσαμε ν’ αρχίσουμε την πρακτική. Οι υπόλοιποι δεν πληρούν τα προαπαιτούμενα, μιας και δεν έχει κλείσει το πρώτο εξάμηνο. Από το Πρυτανικό ήταν σαφείς: σε περίπτωση που δεν σταματήσουν οι κινητοποιήσεις μέχρι τις 15 Αυγούστου, μόνο όσοι πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις θα μπορούσαν να συνεχίσουν, παρακολουθώντας μαθήματα τόσο στο κολέγιο όσο και σε χώρους που θα προσδιόριζαν οι διδάσκοντες. Οπότε μας έθεσαν το ερώτημα: Θα συνεχίσετε την πρακτική αυτό το εξάμηνο ή όχι;
Έχω μια κόρη, ένα σύζυγο με μισθό καθηγητή, πολλές ευθύνες και θέματα στα οποία οφείλω να ανταποκριθώ, και μαζί με τα παραπάνω αρκετά χρόνια σε αυτό το πανεπιστήμιο. Προσπαθώντας να αναμετρηθώ με αυτό το δίλημμα, μπόρεσα να παραθέσω πάνω από 10 λόγους για να κάνω την τελική πρακτική, τον ένα πιο επείγοντα και σημαντικό από τον άλλο.
Και φανταζόμουν τι σκέφτονται από τα σπίτια τους ή τις καταλήψεις οι εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές καθώς η κυβέρνηση, οι δήμοι, οι διευθύνσεις των κολλεγίων ή οι πρυτανείες τούς απειλούν με την «απώλεια του έτους». Κι εκεί πήρα την απόφασή μου.
ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ, ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΟΥ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ, ΝΑ ΧΑΣΩ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ.
Είμαι πεπεισμένη ότι διασχίζουμε μια σημαντική πολιτική συγκυρία, όπου η κοινωνική κριτική επεκτείνεται προς όλο το ισχύον σύστημα, προκαλώντας μια κρίση νομιμοποίησης στο πολιτικό σύστημα που προμηνύει ανυπολόγιστες αλλαγές.
Ήδη η ιστορία μάς έχει δείξει ότι οι μεγάλες αλλαγές έχουν πάντα σημαντικό κόστος. Εκατοντάδες εργάτες, γυναίκες και παιδιά έχουν υπομείνει τη σκληρή καταστολή, την πείνα και το κρύο για να επιτύχουν καλύτερες εργασιακές συνθήκες, εκατοντάδες χιλιάδες έχουν ξεσηκωθεί, παρά τα βάσανά τους, ζητώντας σπίτια και αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής. Έχει χυθεί ακόμη και αίμα. Ναι, ακόμη κι αυτό! Κι εμείς δεν μπορούμε ν’ αφήσουμε ένα χρόνο απ’ την επιτυχία των ακαδημαϊκών μας στόχων; Ακούγεται ακόμη και άθλιο αν το αναρωτηθούμε.
Ο όποιος θρίαμβος θα είναι για όλους, και την όποια ήττα θα πρέπει επίσης να την αντιμετωπίσουμε. Σήμερα όποιος σηκώνει τη παντιέρα μιας δίκαιης και αξιοπρεπούς κοινωνίας για όλο το λαό, πρέπει να γνωρίζει ότι κουβαλά στους ώμους του την αφοσίωση εκατομμυρίων αντρών και γυναικών που πριν από εμάς είχαν την ετοιμότητα να υπερασπίσουν τα δικαιώματα των οικογενειών τους και ότι σε αυτή τη διαδικασία τα έδωσαν όλα, ακόμη και τις ζωές τους. Γι’ αυτό οφείλουμε να είμαστε αξιοπρεπείς, να σταθούμε στο ύψος τους.
Και σκεφτόμουν να ζητήσω συγγνώμη από την κόρη μου που δεν θα μπορέσω τον επόμενο χρόνο να φέρω καλύτερες οικονομικές συνθήκες στο σπίτι, συγγνώμη από το σύζυγο και την οικογένειά μου που δεν θα μπορέσω να τους βοηθήσω όπως θα ’θελα το χρόνο που έρχεται, και να ζητήσω επίσης συγγνώμη από όσους είχαν ακαδημαϊκές προσδοκίες από εμένα. Αλλά αντικρίζοντάς τους, και γνωρίζοντας ότι αυτή η νέα γενιά της οποίας θεωρώ ότι είμαι κομμάτι, έχει κάθε δυνατότητα να γίνει ο φορέας ενός νέου κόσμου, ξέρω ότι περισσότερο από ένα συγγνώμη τούς οφείλω μια υπόσχεση. Την υπόσχεση και τη δέσμευση ότι αυτό θα αξίζει τον κόπο, ότι σήμερα είναι εκατοντάδες χιλιάδες όσοι είναι προετοιμασμένοι να συνεχίσουν να αγωνίζονται, έτοιμοι να μην παραδοθούν, πρόθυμοι να υπερασπίσουν με όλη την απαραίτητη μαχητικότητα τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια που τόσες φορές τους έχουν υποσχεθεί και άλλες τόσες έχουν καπηλευτεί.
Η απώλεια ενός ακαδημαϊκού έτους δεν είναι τίποτα -άλλα πράγματα θα μας στοιχίσουν περισσότερο, και σήμερα και αύριο. Και αν θέλουμε πραγματικά να σφυρηλατήσουμε ένα νέο κόσμο, οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι, για αυτό και για πολλά ακόμη.
Έχοντας ήδη αποφασίσει να χάσω ένα χρόνο, θα έλεγα ότι αν αυτό υπηρετήσει ως ένα μικρό έναυσμα για να αποκτηθεί η δύναμη συνέχισης του αγώνα, τότε θα αξίζει τον κόπο.
Πεπεισμένη ότι αυτή η γενιά δεν θα προδώσει τα ιστορικά συμφέροντα ενός ολόκληρου λαού,
Με εκτίμηση,
Carla Amtmann
Εδώ και περίπου τρεις μήνες πολλά πανεπιστήμια στη Χιλή τελούν υπό κατάληψη. Οι φοιτητές διεκδικούν δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση για τους άπορους φοιτητές, επιστροφή της ευθύνης των πανεπιστημίων στο κράτος (και όχι στους δήμους που είναι τώρα), αύξηση της χρηματοδότησής τους, εκμηδένιση των κερδών των ιδιωτικών πανεπιστημίων, χαμηλότοκα δάνεια για φοιτητές (άμα έχεις χάσει τ’ αυγά και τα πασχάλια, αυτά ζητάς), καθώς και νομοθετική κατοχύρωση όλων των παραπάνω .
Οι τρόποι διεκδίκησης περιλαμβάνουν δυναμικές διαδηλώσεις, συγκρούσεις με την αστυνομία, καθώς και απεργία πείνας 40 φοιτητών εδώ κι ένα μήνα. Προχτές τρεις αποφάσισαν να κόψουν και το νερό. Η πορεία στις 5 Αυγούστου είχε πάνω από 500 προσαχθέντες και χαρακτηρίστηκε ως η βιαιότερη κινητοποίηση από τη Μεταπολίτευση (1990), μετά τη 17χρονη δικτατορία του Αυγούστου Πινοτσέτ που μείωσε στο μισό τη χρηματοδότηση για την παιδεία και προώθησε την ιδιωτικοποίησή της. Στο Βαλπαραΐσο ο διευθυντής των καραμπινιέρος του Εθνικού Κονγκρέσου παραδέχτηκε ότι αστυνομικοί με πολιτικά (και κουκούλες;) είχαν παρεισφρύσει στα μπλοκ των διαδηλωτών. Οι κινητοποιήσεις έχουν την ενεργή υποστήριξη, καθηγητών, γονιών των φοιτητών, και μεγάλων τομέων της χιλιανής κοινωνίας. Να σημειώσω ότι στη Χιλή είναι χειμώνας, οπότε οι κινητοποίησεις διεξάγονται μεσούντος του ακαδημαϊκού έτους.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ