Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Ας διαλύσουμε αυτό το έκτρωμα

Η επιβίωση του δημοσίου πανεπιστημίου προμηνύεται δύσκολη. Την Τετάρτη 24 Αυγούστου ψηφίζεται στη Βουλή το αντιδραστικότερο νομοσχέδιο που έχει σκεφτεί ποτέ ανθρώπινος νους για τη διάλυση του δημοσίου χαρακτήρα του πανεπιστημίου. Αυτό συνοπτικά σημαίνει:
  • κατάργηση του αυτοδιοίκητου του πανεπιστημίου και δημιουργία συμβουλίων διοίκησης από παράγοντες της αγοράς.
  • πετσόκωμα της κρατικής χρηματοδότησης (μιας και τα λεφτά της παιδείας είναι χρησιμότερα αλλού!!) και εισαγωγή χορηγών (!) ή και διδάκτρων.
  • διαγραφή φοιτητών όταν φτάσουν στο όριο ν+2, πειθαρχικά συμβούλιαόταν οι πράξεις τους δε συμφωνούν με τους κανόνες της αστικής νομιμότητας και με την κουλτούρα του "καλού" φοιτητή που θέλει να τελειώνει με τη σχολή και δεν ενδιαφέρεται για τίποτα άλλο γύρω του.
  • κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου το οποίο έχει κατακτηθεί με αγώνες και μετο αίμα της αγωνιζόμενης νεολαίας και του λαού.
  • περικοπή των βασικότερων δικαιωμάτων του φοιτητή (δωρεάν συγγράμματα, στέγαση, σίτηση, μεταφορές). Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως οι εργαζόμενοι της λέσχης σίτησης έχουν ήδη αρχίσει να απολύονται και οι εναπομείναντες κάνουν λόγο για κατάργηση της κάρτας δωρεάν σίτησης από τη νέα χρονιά.
  • τέλος του συνδικαλισμού όπως τον ξέρουμε,του δημοκρατικού δηλαδή δικαιώματος των φοιτητών να παρεμβαίνουν σε όλα τα θέματα που αφορούν την φοιτητική τους καθημερηνότητα και γενικότερα την κοινωνία.
Αυτές είναι λίγες από τις πτυχές του νέου νόμου-έκτρωμα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχοντας ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα εναντίον της.


Ενάντια σε όλα αυτά, το φοιτητικό κίνημα καλείται πλέον να έχει καταλυτικό ρόλο στη μη εφαρμογή και το τσάκισμα του νόμου.
Παίρνοντας παράδειγμα από την κινηματική εμπειρία του '06-'07 θα πρέπει να δώσουμε τον ενωτικό μας αγώνα μέχρι τη νίκη. Μέσα από ένα διαρκή κύκλο γενικών συνελεύσεων με αγωνιστικές αποφάσεις στους συλλόγους όλης της χώρας μπορεί να οργανωθεί και να πολιτικοποιηθεί το κίνημα.
Επιπλέον ως Αριστερή Ενότητα θεωρούμε πως για να υπάρξει πλήρης συντονισμός του κινήματος είναι απαραίτητη προϋπόθεση η ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ η οποία σε καμία περίπτωση δε θα δρα αντιπαραθετικά με τις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων και με το συντονιστικό γεν. συνελεύσεων και καταλήψεων.
Τέλος θεωρούμε πως είναι πλέον πολύ δύσκολο να βρεθόυμε ξανά σε περιόδους κίνηματος αν δεν ενσωματώσουμε την αντίληψη της συγκρότησης κοινού μετώπου και αγώνα με τα υπόλοιπα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας (δάσκαλοι, πανεπιστημιακοί, άνεργοι,ημιαπασχολούμενοι, συμβασιούχοι... κλπ).

Εμείς σαν Αριστερή Ενότητα καλούμε όλους τους συμφοιτητές μας να συμμετέχουν στις συλλογικές διαδικασίες του συλλόγου μας (γενικές συνελεύσεις, προγραμματισμένες δράσεις ... κλπ) που θα ξεκινήσουν ήδη από το Σεπτέμβρη, πάρα την τρομοκρατία της ΔΑΠ, για να γίνουμε και εμείς κομμάτι του κινήματος της νίκης και της ανατροπής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ