Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Διορθώνουν τον νόμο για να βρουν υποψήφιους



Στεφανάκου Π.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 08/10/2011
Επίσημη ομολογία αποτυχίας για το ανεφάρμοστο του νόμου για τα πανεπιστήμια κατέθεσε χθες στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας. Μόλις ενάμιση μήνα μετά την ψήφιση του νόμου, το υπουργείο Παιδείας φέρνει πανικόβλητο στη Βουλή τροποποιήσεις "για τη διασφάλιση του υπέρτερου συμφέροντος της συγκρότησης και λειτουργίας των Συμβουλίων των ΑΕΙ". Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, φοβούμενη ότι δεν θα βρει υποψήφιους πανεπιστημιακούς για να καταλάβουν τις θέσεις των εσωτερικών μελών των Συμβουλίων, όπως δεν βρίσκει και πρώην πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις και αρχαιότερα μέλη ΔΕΠ για να συγκροτήσουν τις εφορευτικές επιτροπές, αίρει τον περιορισμό της εκλογής μέχρι δύο μελών από κάθε σχολή. Με άλλη τροπολογία επιχειρεί να λύσει την έλλειψη υποψηφιοτήτων ορίζοντας ότι στην περίπτωση που δεν υπάρχει αριθμός υποψηφίων ίσος με τον αριθμό των εκλόγιμων θέσεων επαναπροκηρύσσονται εκλογές με διαδικασίες που θα ρυθμιστούν με υπουργική απόφαση.
Μόλις ενάμιση μήνα μετά την ψήφιση του νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση, το υπουργείο Παιδείας φέρνει στη Βουλή τροποποιήσεις "για τη διασφάλιση του υπέρτερου συμφέροντος της συγκρότησης και λειτουργίας των Συμβουλίων στα ΑΕΙ". "Η αντίσταση της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι αμείωτη και συνεχής", τονίστηκε σε μεγάλη εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η αγωνία του υπουργείου να βρει τόσους υποψήφιους όσο και οι εκλόγιμες θέσεις είναι εμφανής στην έκθεση αξιολόγησης με την οποία εξηγεί την αναγκαιότητα αυτών των ρυθμίσεων. Όπως αναφέρει, "τόσο η σύνδεση του αριθμού των εκλόγιμων θέσεων με τον αριθμό των υποψηφίων όσο η άρση του περιορισμού των δύο εκπροσώπων ανά σχολή διασφαλίζουν τη διενέργεια της εκλογικής διαδικασίας ήδη από το στάδιο της υποβολής υποψηφιοτήτων, στο μέτρο που δεν υπάρχουν άλλα μέσα επίτευξης του αποτελέσματος της κάλυψης των εκλόγιμων θέσεων". 'Ομως, επειδή ούτε αυτά μπορεί να εξασφαλίσουν τη διενέργεια εκλογών, με άλλη τροπολογία το υπουργείο Παιδείας ορίζει ότι μέχρι την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων για τη σύσταση των σχολών, κάθε τμήμα που δεν εντάσσεται σε σχολή θα νοείται ως σχολή. Και η ρύθμιση αυτή προωθείται σε μια προσπάθεια να διευρυνθεί ο κατάλογος από τον οποίο μπορεί να προκύψουν υποψήφιοι. Κι αν όλα αυτά δεν φέρουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, το υπουργείο Παιδείας θα ρυθμίσει τελικά, μέσω υπουργικής απόφασης, όλες τις διαδικασίες ορισμού και ανάδειξης εκπροσώπων των καθηγητών, των φοιτητών και κάθε είδους προσωπικού στα συλλογικά όργανα του ιδρύματος και ιδίως τα θέματα που αφορούν την προκήρυξη εκλογών, την υποβολή υποψηφιοτήτων, την ανακήρυξη των υποψηφίων, τη συγκρότηση των εφορευτικών επιτροπών, τις περιπτώσεις διενέργειας επαναληπτικών εκλογών κ.ά.
Οι τροπολογίες αυτές αποτελούν νέο πλήγμα κατά του νόμου αλλά και του γοήτρου της υπουργού Παιδείας. 'Οσο κι αν δηλώνει ότι ο νόμος ψηφίστηκε από 256 βουλευτές, κάθε ημέρα που περνάει αποκαλύπτεται ότι δεν έχει μέλλον. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αδυνατεί να συγκροτήσει ακόμα και τις εφορευτικές επιτροπές για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών, καθώς σκοντάφτει στην άρνηση των διδασκόντων στους οποίους γίνεται πρόταση συμμετοχής.

"Αρνούμαι τον διασυρμό"
Μέλη ΔΕΠ, μέσω e-mail από τον ειδικό γραμματέα ανώτατης εκπαίδευσης Β. Παπάζογλου, ενημερώνονται ότι η υπουργός Παιδείας "με δεδομένη τη σειρά κατάταξής σας στον κατάλογο των αρχαιοτέρων καθηγητών του ιδρύματός σας", "πρόκειται να σας ορίσει ως μέλος της εν λόγω πενταμελούς επιτροπής". "Σε περίπτωση που υπάρχει πολύ σοβαρό και αιτιολογημένο κώλυμα συμμετοχής σας, παρακαλούμε όπως μας το γνωρίσετε στην ίδια την υπουργό, κ. Άννα Διαμαντοπούλου με ηλεκτρονικό μήνυμα, στη διεύθυνση ypourgos@minedu.gov.gr, με κοινοποίηση στη δική μου ηλεκτρονική διεύθυνση το αργότερο έως την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011, 12.00 μεσημβρινή". Ένα τέτοιο e-mail, έλαβε και ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Γ. Ρούσης και απάντησε ως εξής:
"Κατανοώ απολύτως το ότι με δεδομένο ότι αδυνατείτε να εφαρμόσετε έναν νόμο που στήριξε σύσσωμο το μπλοκ της αστικής εξουσίας, έχετε χάσει την ψυχραιμία σας και αυθαιρετείτε διότι: Το να θεωρείτε τη μη απάντηση ως καταφατική απάντηση είναι αυθαιρεσία. Το να στέλνετε ένα e-mail για ένα τόσο σοβαρό θέμα στις 12.20 το μεσημέρι της 4/10 και να θεωρείτε ότι αν δεν απαντήσουμε μέχρι τις 12 το μεσημέρι της μεθεπόμενης, συμφωνούμε με τον διορισμό μας, αποτελεί αυθαιρεσία στο τετράγωνο. Το να ανάγετε την αφεντιά σας σε κριτή της σοβαρότητας των λόγων άρνησης συμμετοχής που μπορεί να επικαλεστεί ο καθένας μας αποτελεί αυθαιρεσία στον κύβο. Παρόλα αυτά, για να μην υποστώ τον διασυρμό να δω το όνομά μου στην πενταμελή επιτροπή του Παντείου, όπερ καθόλου απίθανο στο πλαίσιο του
αυθαίρετου τρόπου λειτουργίας σας, σπεύδω να σας δηλώσω ότι αρνούμαι να συμμετέχω σε μια διαδικασία που δολοφονεί το πανεπιστήμιο".

Πήραν πίσω την εγκύκλιο για τους επί πτυχίω
Η άμεση και καθολική αντίδραση των ιδρυμάτων έσωσε από τις αυθαιρεσίες του ειδικού γραμματέα Β. Παπάζογλου τις εξετάσεις των επί πτυχίω φοιτητών. Ο κ. Παπάζογλου, μέσω Σκάι, πήρε πίσω την εγκύκλιο με την οποία απαγόρευε στους φοιτητές που βρίσκονται στο πτυχίο να δώσουν εξετάσεις κατά τη διάρκεια του εξαμήνου εφόσον χρωστούσαν περισσότερα από πέντε μαθήματα. "Εμμένουμε", δήλωσε "στα πέντε μαθήματα", αλλά "δίνουμε τη δυνατότητα στους φοιτητές, με αίτησή τους, να μπορούν να δώσουν τα μαθήματα μετά από απόφαση του τμήματός τους".
Στο μεταξύ, εκατοντάδες συμβασιούχοι διδάσκοντες των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ πραγματοποίησαν χθες παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας ζητώντας να δοθούν όλες οι πιστώσεις για τη λειτουργία των ιδρυμάτων και την κάλυψη των διδακτικών τους αναγκών. Το υπουργείο Παιδείας, έντρομο, απαγόρευσε μέχρι και στους διαπιστευμένους συντάκτες του εκπαιδευτικού ρεπορτάζ να περάσουν την είσοδο του κτιρίου, αναφέροντας ότι κανείς δεν τους κάλεσε...
«Θα συνεχισθεί αμείωτη η προσπάθεια αντίστασης ολόκληρης της πανεπιστημιακής κοινότητας σε έναν νόμο ο οποίος καταργεί το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο, υποθηκεύει το μέλλον των νέων και γεμάτος προχειρότητα, αντιφάσεις και ανεφάρμοστες διατάξεις έχει οδηγήσει σε τραγική περιπέτεια τα πανεπιστήμια», ήταν το συμπέρασμα μεγάλης εκδήλωσης-σύζητησης που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Αθηνών με τη συμμετοχή όλων των συλλόγων και φορέων της πανεπιστημιακής κοινότητας και εκπροσώπων των παρατάξεων των φοιτητών

πηγη Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ