Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΤΟΥ



Ως ΑΡιστερή  ΕΝότητα οικονομικού αντιλαμβανόμαστε το έλλειμμα δημοκρατίας που υπάρχει στον σύλλογο. Για αυτόν τον λόγο φτιάξαμε αυτό το κείμενο με σκοπό να αποτελέσει την βάση για μια συζήτηση –και τελικά μια απόφαση – μεταξύ τόσο των   άλλων παρατάξεων και σχημάτων που δραστηριοποιούνται στην σχολή αλλά κυρίως του ανένταχτου  κόσμου των φοιτητών και φοιτητριών δηλαδή που δυσκολεύονται περισσότερο να  εκφραστούν στις διαδικασίες του συλλόγου.


Για αυτούς τους λόγους προτείνουμε :


1.       Διενέργεια τακτικής συνέλευσης κάθε μήνα  και έκτακτης όποτε ο σύλλογος το απαιτεί. Ειδικά για φέτος που δεν υπάρχει ΔΣ  του συλλόγου έκτακτη  συνέλευση θα ορίζεται : είτε με απόφαση της προηγούμενης,  είτε με μάζεμα υπογραφών με απαρτία των 1/10 των ψηφισάντων στην   προηγούμενη εκλογική καταμέτρηση –ίδια απαρτία θα ισχύει  και για την συνέλευση αυτή κάθε αυτή- ,είτε με διαπαραταξιακό  μάζεμα των παρατάξεων που κατέβηκαν στις προηγούμενες εκλογές με πλειοψηφία 50%+1 (μια παράταξη μια ψήφος).

2.       Συγκρότηση 5μελούς Προεδρείου της Γενικής Συνέλευσης (στον τύπο του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου) με τα ονόματα των μελών σε δημόσια θέα, στον πίνακα, για να προσωποποιείται η πολιτική ευθύνη. Αρμοδιότητα του Προεδρείου της Γ.Σ. η απρόσκοπτη εξέλιξή της.



3.       Ορισμός από το Προεδρείο της Γ.Σ. σώματος καταμετρητών, στην ίδια λογική συγκρότησης, όπως και το Προεδρείο, με ανάρτηση των ονομάτων σε δημόσια θέα, στον πίνακα.


4.       Να αναγράφεται στον πίνακα ανοιχτός κατάλογος ομιλητών. Πέρα από τις πάγιες τοποθετήσεις των πολιτικών δυνάμεων δηλαδή, να έχει (και να το ξέρει, και να ενθαρρύνεται) κάθε συμφοιτητής/-τριά μας τη δυνατότητα, εφόσον το θέλει, να τοποθετηθεί στη Γ.Σ.


5.       Ορισμένο χρονικό όριο στις κεντρικές τοποθετήσεις (ενδεικτικά 15’), ορισμένο χρονικό όριο στις ερωτήσεις (ενδεικτικά 5’)


6.       Σε κάθε συνέλευση οι πόρτες να κλείνουν πριν την ανάγνωση των πλαισίων ώστε να διασφαλίζεται ότι όποιος ψηφίζει έχει ακούσει τι ψηφίζει.  Η πιστοποίηση κάποιου ως μέλος του συλλόγου θα γίνεται από το προεδρείο και σε ακραίες περιπτώσεις διαφωνίας με αντιπαραβολή του τριπτύχου του με τις λίστες της σχολής.

7.         Ύπαρξη μικροφωνικής η Ντουντούκας σε κάθε συνέλευση .

8.       Δημιουργία ταμείου του συλλόγου για τυχόν έξοδα (πχ μικροφωνική πανό κλπ)

9.      Ιστότοπος  (site) του συλλόγου στο κεντρικό site της σχολής (econ.uoa.gr) οπού και θα αναρτώνται τα επίσημα κείμενα του συλλόγου ανακοινώσεις κλπ καθώς και λειτουργία forum για συζητήσεις των μελών αλλά και για ανάρτηση σημειώσεων , παλαιότερων θεμάτων κλπ ώστε να ενθαρρυνθούν οι  σχέσεις αλληλεγγύης  των μελών αλλά και να σπάσουν οι λογικές πελατειακών σχέσεων μεταξύ φοιτητών και συγκεκριμένων παρατάξεων.



10.    Δημιουργία στεκιού συλλόγου.



Οι παραπάνω προτάσεις ανοιχτές σε κάθε συζήτηση θέλουμε να αποτελέσουν μια βάση του κειμένου που θα ψηφιστεί από την επόμενη ΓΣ για αυτό οποιαδήποτε παρατήρηση κριτική είναι ευπρόσδεκτη.  Φιλοδοξούμε ο εκδημοκρατισμός να γίνει υπόθεση όλων των μελών του συλλόγου. Θα μας βρείτε στους διαδρόμους και τα αμφιθέατρα της σχολής αλλά και στο arenoikonomikou.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ