Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

ME ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΑΣΥΛΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ!

ΑΓΝΟΗΣΑΝ ΤΟΝ ΠΡΥΤΑΝΗ ΚΑΙ ΕΙΣΕΒΑΛΑΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΑΠΘ
ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ» ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΟ
Οι πρώτες μέρες της κυβέρνησης Παπαδήμου δείχνουν το δρόμο για το τι θα επακολουθήσει. Το βράδυ της Πέμπτης, ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου, η Αστυνομία επενέβη στο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κυνήγησε διαδηλωτές μέχρι το κτίριο διοίκησης, έκανε χρήση χημικών και προχώρησε σε δύο συλλήψεις.

Παρότι ο χώρος του ΑΠΘ καλύπτεται από το άσυλο και παρά τις δηλώσεις του πρύτανη Γ. Μυλόπουλου ότι είχε έρθει σε συνεννόηση με την Αστυνομία, ώστε η τελευταία να μην εισέλθει στο χώρο, χωρίς να έχουν πρώτα συναινέσει οι πρυτανικές αρχές, οι αστυνομικές δυνάμεις απέδειξαν στην πράξη ότι δεν έχουν κανένα κώλυμα να παρακάμψουν ανά πάσα στιγμή τον Πρύτανη, καταπατώντας κάθε συμβολική ή ουσιαστική έννοια "ασύλου".
Ταυτόχρονα, οι πολιτικές εντολές, που προφανώς είχαν τα ΜΑΤ, κατέστησαν "κενό γράμμα" την τοποθέτηση του Γ. Μυλόπουλου ότι "μπορεί το πανεπιστημιακό άσυλο να καταργήθηκε με νόμο, όμως το άσυλο είναι πάνω από το νόμο, διότι είναι μια ακαδημαϊκή παράδοση, και η πανεπιστημιακή κοινότητα θα το προστατεύσει". Είναι μάλλον σαφές ότι η νέα κυβέρνηση θα επιχειρήσει πάση θυσία να υλοποιήσει πλήρως το νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, μετά τις διακηρύξεις Παπαδήμου ότι αποτελεί "λαϊκή επιταγή, όπως εκφράστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Κοινοβουλίου" - ακόμα κι αν αυτό σημαίνει επίδειξη δύναμης και αγνόηση ή ρήξη με τους Πρυτάνεις.

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Τα γεγονότα ξεκίνησαν μετά το τέλος των πορείων για το Πολυτεχνείο, όταν ομάδα νέων άρχισε , από την είσοδο του Πανεπιστημίου, πετροπόλεμο με τους αστυνομικούς. Οι νεαροί πέταξαν βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών, εκείνοι απάντησαν με κροτίδες κρότου-λάμψης και χημικά και μετά τα ΜΑΤ έκαναν επέμβαση στο χώρο του Πανεπιστημίου. Τότε, 200 περίπου φοιτητές οι οποίοι περιφρουρούσαν το πανεπιστημιακό άσυλο, εισέβαλαν στην αίθουσα όπου γινόταν η συναυλία και ζήτησαν από τον Πρύτανη να παρέμβει. Ο Πρύτανης τότε ζήτησε, εν μέσω χημικών, να αποχωρήσουν από το χώρο για εκτονωθεί η κατάσταση. Την επέμβαση της Αστυνομίας κατήγγειλαν αμέσως ως παραβίαση του ασύλου φοιτητές που έκαναν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης, ζητώντας να μείνουν έξω από το Πανεπιστήμιο η Αστυνομία και οι ταραξίες.
Νωρίτερα, επεισόδια ανάμεσα σε δυνάμεις των ΜΑΤ και διαδηλωτές σημειώθηκαν στην πλατεία Συντριβανίου και μπροστά από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, μετά την ολοκλήρωση των μαζικών πορειών για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Νέοι κυρίως από τον αντιεξουσιαστικό χώρο πέταξαν κροτίδες, μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των ΜΑΤ.. Οι αστυνομικοί κινήθηκαν εναντίον τους με κροτίδες κρότου-λάμψης και χημικά, έπιασαν έναν διαδηλωτή και απώθησαν τους υπόλοιπους προς το χώρο του Πανεπιστημίου, όπου μερίδες διαδηλωτών έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και σε εγκαταστάσεις στο εργοτάξιο του Μετρό. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ πήραν θέσεις στην πλατεία Συντριβανίου και ακολούθησε κλεφτοπόλεμος με τους νεαρούς.
Τέλος, έξω από το κτίριο του αμερικάνικου προξενείου στην οδό Τσιμισκή, διαδηλωτές έκαψαν σημαία της Ε.Ε. και προκάλεσαν ζημιές σε κάμερα ασφαλείας και τα στόρια τράπεζας.

Πηγή: iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ